Un patrimoni poc conegut: testimonis de l’antiga indústria siderúrgica i metal·lúrgica catalana

 Un patrimoni poc conegut: testimonis de l’antiga indústria siderúrgica i metal·lúrgica catalana
  • El passat de Catalunya està estretament relacionat amb la indústria siderúrgica i metal·lúrgica. N’és testimoni el ric llegat patrimonial de caràcter moble i immoble que ha arribat fins als nostres dies, bona part del qual es conserva a Osona i a les comarques properes. 
  • La xerrada ens descobrirà antics paisatges siderúrgics, mines, fargues, ferreries, col·leccions museístiques i una abundant toponímia associada a una activitat productiva que ha forjat la nostra identitat. 
 Lluïsa Amenós Martínez
 
Dra. en Història de l’Art i tècnica de patrimoni cultural especialitzada en metall
  • Treballa en l’àmbit del patrimoni cultural i els museus, en les especialitats de documentació i recerca de béns culturals i en l’assistència tècnica i la coordinació d’exposicions col·laborant en múltiples museus.
  • Com a investigadora, s’ha especialitzat en les arts del ferro i la metal·listeria, estudiant i documentant els fons metàl·lics de diversos museus catalans i els orígens del col·leccionisme de ferro català, amb una incidència especial en les col·leccions aplegades per Santiago Rusiñol i la Junta de Museus de Catalunya al Cau Ferrat de Sitges. Una bona part dels seus treballs s’han publicat, entre d’altres, al Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi i als Quaderns del Museu Episcopal de Vic. També cal destacar els treballs sobre forja publicats a L’art gòtic a Catalunya (2008) 
  • És sòcia del Consell Internacional de Museus (ICOM España) i col·laboradora del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON), de la Universitat de Barcelona.