La seducció de la natura, conflictes i oportunitats

MAI
16
18:00
La seducció de la natura, conflictes i oportunitats
Casal Francesc Macià
- La seducció ambiental és una disciplina nascuda de la mà de l’autor al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, com a introducció a l’educació ambiental. En la conferència s’expliquen les trajectòries dels Aiguamolls de l’Empordà i de la Fundació Territori i Paisatge, per després analitzar la situació ambiental mundial en base a les tres fases de la civilització humana. Tot seguit es desenvolupa la seducció ambiental amb exemples, com el del projecte Llúdriga i el cas de l’anellament dels ducs a Sierra Escalona, per passar a la història i evolució de les zones protegides al món i a casa nostra. I després altres casos de conflictes i oportunitats lligats a la conservació de la Natura, com el projecte de regadiu del Segarra Garrigues i els incendis forestals, per acabar amb d’altres oportunitats, com els canyets per necròfags, el projecte orenetes, la lluita amb els ratpenats com aliats... tot això per mantenir la meravellosa i necessària Biodiversitat en equilibri amb l’aventura humana al planeta Terra.
Jordi Sargatal i Vicens
Naturalista - Ornitòleg
- Jordi Sargatal Vicens (Figueres, 1957). És zoòleg i des de l’any 1972 es dedica a l' estudi de la Natura, especialitzant-se en les aus, les zones humides i la gestió del territori en general.
- Del 1976 al 1983 va participar molt activament en la campanya de defensa dels Aiguamolls, que va culminar en la creació del Parc Natural. El 1979 va iniciar, i posteriorment va dirigir el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, fins el 1984. Va ser director del Parc Natural dels Aiguamolls de l’ Empordà durant 14 anys, des de l’abril del 1984 fins al febrer del 1998. A partir de l’any 1998 i fins el febrer del 2009 va ser Director de la Fundació Territori i Paisatge, entitat des de la qual es va promoure la conservació de la Natura, sobretot amb l’adquisició de zones d’interès, que va desaparèixer el juny del 2008 en fusionar-se dins la Fundació Caixa Catalunya, per convertir-se més tard en la Fundació Catalunya- La Pedrera. Actualment és Director General del Grup Mascort, dedicat al turisme sostenible i a la gestió del Patrimoni Natural i Cultural.
- El 1989, junt a Ramon Mascort i Josep del Hoyo, creen Lynx Edicions. Ha publicat nombrosos articles i llibres, entre els quals destaca el “Handbook of the Birds of the World” com a coeditor, obra de 17 volums que tracta les 10.000 espècies d’ocells del món. Ha estat autor o coautor dels següents llibres: "Els ocells de l'Empordà" (1978), "Els Aiguamolls de l'Empordà, Aspectes ecològics, històrics i socials" (1989), "On observar ocells a Catalunya" (1989),"Els ocells dels Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà" (1989), "Where to watch birds in Catalonia" (1990), "Espacios naturales protegidos de España" (1992), "Terra de Gantes" (1996), “Els Aiguamolls de l’Empordà” (2003).
- També ha estat president de la ICHN (Institució Catalana d’Història Natural), de la IAEDEN (Institució Altempordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura). Actualment presideix l’APNAE (Associació d' Amics del Parc Natural Aiguamolls de l’ Empordà). Ha estat membre de la Junta de SEO/Birdlife, del Club de Roma, del Consell del Premi Margalef i del Rewilding Cercle. A primers de maig del 2015 el conseller de Territori i Sostenibilitat el va nomenar membre del Consell d’Experts per dissenyar la futura Agència del Medi Ambient i del Territori de Catalunya. També va ser Coordinador del “Observatorio del Mundo Rural y la Biodiversidad”, lligat al Ministeri d’Agricultura del Govern d’Espanya.